KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Alhamdulillah

Alhamdulillah
Dulu dan kini.. Anda juga boleh melakukannya!

Pages

Boleh RAI bantu anda?

Nama:
Email :
Nama panggilan:
Tempat Tinggal/Lokasi:
Umur:
Pekerjaan:
Adakah anda seorang yang serius? Ya
Tidak
Pernah mencuba apa2 produk untuk turunkan berat/naikkan berat/improve skin sebelum ini? Ya
Tidak
Jika Ya, nyatakan produk2 yang anda pernah gunakan
Jika ia tidak berkesan, nyatakan mengapa....
Mengapa anda mencari penyelesaian skrg? Masalah kesihatan
Mudah letih, mengantuk dan tidak bermaya
Sakit lutut tumit
Tiada keyakinan diri
Rasa ingin berubah kepada healthy active lifestyle
Lain2 sebab sila nyatakan:
Pernah menggunakan produk Herbalife? Ya
Tidak
Sudahkah anda mempunyai coach? Ya
Tidak
Sudahkah anda menjadi Ahli Herbalife? Ya
Tidak
Ketinggian:
Berat Terkini:
Berapa target Lost?
Berikan Rai No Phone anda:
Bagaimana anda prefer rai hubungi anda? Call dan consult
SMS sahaja
Wechat
Whatsapp
Email sahaja
Anda berminat untuk: Lost Weight
Gain Weight
Improved Health
Side Income
Improved Skin
Nota lain yang rai boleh bantu anda?

Click here to put a form like this on your site.

Thursday, July 17, 2014

Total Lost 21kg! Cantik Berseri di hari raya... Tips penjagaan kulit dan cara membuang blackhead/ bintik hitam di wajah

 Assalamualaikum wbt...

Apa khabar semua....
Sekejap je kan masa berlalu....
Pejam celik pejam celik...
cepat betul ramadhan kali ni kan....








mcmana baju raya dah beli ke?
cakap pasal baju raya ni...
Rai nak recommend kawan2 semua..
JOM CUCI2 MATA dan lawati facebook kawan baik Rai,
Izrin dan adik2 beliau....
Izrin ni kawan baik Rai masa Sekolah Menengah....



Click di SINI untuk ke Facebook NIM CLOSET
Cun kan semua jubah2 nie...
sesuai sangat2 dipakai ketika Raya...
rai juga sudah mendapatkannya....
Material nya sgt lembut dan tidak mudah komot.....
mmg cantik!!!
Rugi tak singgah :)


hurmmmm
macam2 yg berlaku skrg ni....
Bagi Rai... yg baik tu jadikan ikutan,
yang kurang baik itu jadikan sempadan/pengajaran...
Bukan apa rai teringat Mama selalu pesan...
"kalau kita bercakap2 benda yg buruk tu mmg sekejap dapat pada kita semula"
"Cuba kita kata org tu kaya2... takdelah kita kaya tetiba jekan tanpa usaha?
Tapi cuba kita cakap buruk seseorang.... sekejap je Allah bagi"




Pandang kiri, Pandang kanan....
adik beradik ada ramai lagi ni yg belum membesar,
coming soon insyallah ada anak2 pula....
Kalau yg buruk itu tak dapat pada kita..
Mana tau akan dapat kepada adik2, keluarga atau anak2 kita pula...
mungkin itu aib orang....
Kalau Allah buka semua Aib kita suatu hari nanti?
Nauzubillah....




oklah sebenarnya rai rasa seronok bila lihat kawan2 menghantar gambar2 masakan
yang mereka pernah cuba di fb /instagram/ whatsapp rai....
terima kasih semua,
rai hanya sekadar berkongsi resipi yg rai pernah cuba daripada orang lain juga..
tetapi rai rasa happy bila kawan2 buat juga menjadi ^_^
dan best dapat kawan2 baru!



Puding Karamel daripada Tengku Nor



Biskut Choc chip daripada Tengku Nor



 Brownies lapis cheese Dian Razif





Puding karamel dari @eggcellent_sugar





Korang mmg wajib usha instagram @eggcellent_sugar 
from Brunei....
mmg boleh tergugat puasa Rai kalau usha instagram beliau...
hahaha....
sebab Pavlova beliau sangatlah cun dan semua dessert yg beliau buat nampak sedap2 belaka....






Mama Carries daripada Siti Sarawak



Burger Malaysia Izan Abd Rahman...
Izan ni mmg rajin dan creative orangnya...
Setiap hari ada je masakan izan yang buatkan rai terliur....




hokkaido cupcakes daripada fatin Izaty Penang
gebu2 dan nampak sedapnyer!



Best dan puaskan tgk hasil yang kita buat menjadi..
nak2 bila family,suami atau org tersayang makan.....
=)


oklah sebenarnya kali ni nak share pasal skin care yang rai guna....
sebenarnya rai nak #campakebelakang zaman rai sekolah dulu2 sampailah dewasa..
Rai mmg gilekan produk kecantikan...
Macam2 produk rai dah guna..
yg ni belum habis. dah stop pakai yg lain pulak....
macam2 krim, macam2 cleanser...
Pantang nampak iklan ni org tu muka macam babydoll ke...
muka licin cam telur dikupas tu terus rai nak beli tanpa fikir apa2 dah...
Pernah rai ada pengalaman...
pakai sejenis sabun dan krim tu mmg dalam beberapa hari kulit terus licin sangat2!!!
mmg seketul jerawat pun tak nampak..
kulit licin jadi mcm lilin....
tapi after 2-3 mnggu...
apa yg berlaku...
entah daripada mana tumbuh banyak jerawat daripada dalam...
yang kita boleh rasa bila tekan kulit dia mcm jerawat yang xboleh keluar...
Picit pun tak boleh....
dan muka tetiba jadi kusam,warna tak sekata....
mmg tension masa tu...
Rai cuba banyak skincare lagi untuk atasi..

tapi malangnya semua tak berhasil...
dan Rai decide untuk stop guna apa2 dan xnak pakai langsung!
dan nak sedapkan hati kulit cover dengan bedak tebal2...
supaya tutup semua masalah...
tapi sampai bila???


Untuk pengetahuan kulit Rai jenis sensitif dan juga berminyak...
Kalau perah muka ni agak2 leh goreng ikan talapia sekor kot.. hahahaha



Rai just nak sharing dgn kawan2...
cara yg rai gunakan untuk mengeluarkan bintik2 hitam/blackhead dgn mudah
ni bukan resipi yeap.hahaha




bahan2nya sangat mudah
1.putih telur
2.Kapas muka
3.Sediakan wajah sendiri.keh2






Cara2nya...
1.Bahagikan sehelai kapas muka kepada 2..
sebab nak bagi dia nipis baru effective cewahhh....
kalau yg guna kapas bentuk 4 segi no prob...




2. Celupkan kapas tersebut ke dalam putih telur... make sure semua bahagian dia kena putih telur tu...
Jangan celup terlalu lama mcm nak buat sotong goreng tepung.. sebab nanti dia lembik sgt dan terlipat masa angkat...





3. Ok dah celup tu.... terus tepek kat muka.....
kalau yang berlendir2 tak putus tu... kalau leh buang sebab nnti akan rasa geli bila letak di muka...
tapi nak buang black head betul2 tak? pejamkan sahaja mata dan enjoyy.. hak2





4. haaa beginila jadiknya...jangan gelak... ni bukan nak promote muka daku....
tapi nak tunjukkan kt kawan2 camana daku letak kapas tersebut di muka...
Bagi dia betul2 kering.. mmg lama... dalam 1-3 jam ambil masa..
jadi selalu daku buat bila daku betul2 free...
Jangan tgk tv atau cerita kelakar
atau elakkan duduk dgn kawan2 yg suka buat lawak..
kang tergelak habis pecah mask tak jadi dah... hahha..
Time ni lah sumpah housemate/roomate korang akan menterjalkan korang...
dan dengki.... hahaha
(sebab roomate daku dlu dak shalu suka sgt kacau daku time nie)
time tulah dia nak tunjuk benda2 lawak
haiissh -.- hahaha
sebab benda ni akan cekang muka sampai xleh senyum...
bila dia betul2 kering sampai rasa cekang yaaa amat....
baru boleh tarik...
kalau masih basah2 mmg xkan boleh tarik black head tersbut....
tapi confirm akan ada rasa tak sabar...
tapi takde pilihan... sabar juga!


ha nampak tak yang berdiri2 atas kapas warna kuning tu..
kalau xjelas boleh click gambar....




haaa tepi2 tu... itulah black head... sebab mata dia je warna hitam....
tapi isi dia tu warna kuning





tercacak2.. kalau xpuas hati rasa ada lagi di muka.. buat sekali lagi sampai muka bersih....


haaa itu cerita blackhead...
sebab hidung daku dan pipi mmg penuh....
selalu seminggu buat macamni sekali nak tarik black head nie...
kalau biarkan mmg hidung jadi buah strawberry tak dipetik orang.



Ok kemudian sambung cerita skincare tadi.....




Alhamdulillah....
Rai dah sebulan menggunakan Herbalife Skin....
Herbalife skin menjamin result di dalam *7hari !!!
Mula2 of course la rasa excited
tapi dalam masa yg sama percaya tak percayalah jugakkan....
sebab herbalife tak pernah claim tau result dalam berapa hari produk dia...
ni adalah yg pertama!







dan produk ini istimewa kerana:


1.PARABEN FREE
2.SULPHATE FREE
3.ALCOHOL-FREE TONER
4.DERMATOLOGIST-tested






Jadi Rai pun cuba sahaja lah kan...
Sebelum ni rai cakap sumpah rai malas gile cuci muka...
Terutama masa tidur..
kalau daku dah baringkan badan kt tilam tu...
Kirim salam jelah daku nak bangun pergi cuci muka....
tilam tu lagi penting.hahaha.
adoiii teruk tol.
lepastu masa ada training skin care haritu...
dapat info....
tahu tak kalau satu malam kita tak cuci muka...
Kulit muka kita akan berlaku penuaan selama 7 hari..
kalau sebulan daku tak cuci muka malam2...
tandanya daku dah menambah umur daku 210hari dari usia sebenar...
adeyhh patutla nampak mcm berusia walaupun umur tak mcmtu pun....
Sekarang kalau rasa nak malas2 tu daku bayangkan 7 hari penuaan muka sendiri..
mmg terus bangkit p toilet cuci muka dulu dan amalkan berwuduk sebelum tidur...





Pernah jadi tak bila kita bangun tidur... tetiba tumbuh jerawat la...
padahal malam tu takde pun kan..
ha masa kita tidur tulah.... kulit kita yang tak dicuci memproses benda2 tersebut...
jadi marilah sama2 kita amalkan Cuci muka sebelum tidur.....



tak sangka....
result sangat amazing...
First time basuh muka dengan cleanser dia serius jatuh hati...
bau sangat fresh bau buah2an citrus...
Sebelum basuh muka dgn apa2 sekalipun...
make sure tangan betul2 bersih dan gosok tangan dgn sabun dlu....
baru bilas dgn air bersih2...
sebab di tangan kita penuh dgn bacteria atau habuk....
bayangkan kita xbasuh tangan dlu dan terus pakai cleanser....
jadi bacteria tu beralih ke muka...
kita bagi pula mcm2 cream dan serum...
Rai bayangkan sendiri....
banyaklah bacteria tu makan nanti kita dok bagi mcm2 nutrisi kat dia....
hik2...



 Kalau lah kita boleh nampak macam di bawah microscope...











hahaha... bersuka ria berkenduri kendara memasing...






1.Soothing Aloe cleanser untuk Dry Skin
2.Polishing Citrus Cleanser untuk Oily Skin
3.Herbal Toner tu best sebab Alcohol-Free






Renew






Antara produk paling rai suka line minimizing Serum,Berry Scrub dan claymask...
claymask tu juga buat daripada tanah liat...
dan mask tu akan buat muka kita cekang, tegang dan mengeluarkan kekotoran pada Muka...
Line minimizing Serum tu sebab daku perasan dah mula keluar garisan2 halus dkt dahi, tepi bibir
dan tepi hujung mata (huwaaaa nanges)....
Ia boleh digunakan untuk improve kedutan,tanda2 parut...
Berry scrub pula rai pakai 3 kali seminggu...
Bau dia rasa macam nak makan!!! sebab bau strawberry dan buah berry
Scrub penting untuk mengeluarkan dan membuang kulit2 mati....





Rai suggest kawan2 click LINK ini untuk mengetahui info Herbalife Skin






Alhamdulillah ini result saya dengan Herbalife Skin!!!
click gambar untuk melihat imej lebih jelas.

Pores mengecil, jerawat improved, tona muka sekata.....
dan GLOWING!
Muka first tu macam nak carik gadoh pun ada... hahhaha
terima kasih Herbalife Skin...
ni semangat nak beraya tahun nie.. keh2...



sekarang herbalife skin tengah hangat diperkatakan...
kerana ramai yang menggunakan mendapat hasil.....



Muka2 ceria....






Spa Party di Nutrihouse....





I love Herbalife Skin so much!!!


*ALL PRODUCTS are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease


Update terkini mengenai coachee rai....
Sangat2 tak sangka.....
Congrats to Nirmal Preet Kaur....
Total Lost 21KG!!!



Nirmal ni junior Rai ketika di Moscow.....
kami pernah sama2 mewakili Netball Uni Team dahulu....
Walaupun Rai dah habis belajar...dan berada di Malaysia...
dan Nirmal masih belajar di sana...


Jeles bila Nirmal Post gambar Herbalife Moscow yang baru....
Cantik sangat2...
Rindunya ke sini...





Herbalife berada di 94 buah Negara....



tapi beliau seorang yang mempunyai strong determination...
konsisten, tidak mudah berputus asa dan berjaya mendapatkan berat ideal...
nak lihat tak result nirmal?





ok jom tengok Nirmal dahulu sebelum Herbalife...


 from 88 KG
















ha nak tengok nirmal sekarang??? yang dah lost 21KG???

jeng2


1




2








3


huwaaaa lain sangat2!!!!....
seriously dah macam orang lain...
jangan kata korang...
Rai sendiri pun gosok mata berkali2....
happy sangat2!!!






BERAT TERKINI 67KG!!!!
TOTAL LOST 21KG!!!







Coach pun dah kalah skrg....
Nak nangis lihat beliau yang skrg.....
Serious bila kita lost weight....
Kita akan nampak lain, lebih fresh, energetic
dan nampak lebih muda daripada usia...






Medical student mmg busy tapi Nirmal bila masa terluang try
buat senaman ringan2 dalam bilik...






Healthy Active lifestyle...





*ALL PRODUCTS are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease
Masa zaman study dulu memang busy pun...
tak sempat nak masak dan breakfast healthy food...
jadi Herbalife banyak membantu berikan nutrisi sihat setiap hari....







Bantu kawan2 lain juga untuk lose weight dan fit




Congrats Nirmal...
proud of you!
sekarang Nirmal focus untuk bantu ahli keluarga pula
ketika bercuti semester 2 bulan ini....





before and after








Kalau Rai boleh turun 13KG.....
Nirmal boleh turun 21KG....
anda juga boleh melakukannya!!!
Yg penting untuk kesihatan...
sebab dulu masa awal2 rai mencuba ....
rai berbelah bahagi....
samaada nak atau tak ketika itu.
tetapi bila rai fikirkan semula...
Jika Rai tidak cuba untuk berubah...



Ketika berat badan naik mendadak suatu ketika dahulu



1)Rai kena terima yang Rai akan jadi orang yang sama,
berat yang sama, malah berat boleh semakin naik lagi.
2)Berat badan berlebihan buat rai penat, mengantuk dalam kelas,
tidak bertenaga dan lesu
3)Umur baru 25 ketika itu tetapi serious rasa cepat letih...
naik tangga juga tercungap2
4)Keyakinan diri sangat rendah, tidak ceria dan selalu runsing
5) Sebenarnya Rai mmg tahu nak lost weight takde jalan singkat. Kalau kita lost seminggu banyak gile risau juga kalau yang turun tu otot dan air, bukan turun lemak.jadi takut berlaku yoyo effect.. Memang boleh lost kalau kita tak ambil apa2 produk dan jaga pemakanan dan exercise... Tapi dah pernah cuba tetapi tak menjadi sebab tak tahu cara macamana makan yang effektif. macamana nak jaga dan kira kalori sebenarnya yea? macamana nak maintainkan zat dan nutrisi sehari bila kita student dahulu..sebab serious tak sempat nak masak breakfast pagi makanan yang healthy... dan macamana cara nak buang habit pemakanan yang kurang baik ini?
Persoalan tu yg bermain2 di fikiran rai ketika itu...




Rai suatu ketika dahulu

Jadi Rai mengambil inisiatif ketika itu just untuk mencuba...
Alhamdulillah tak sangka Rai dapat kesan positif....
dan ia menjadi TURNING POINT RAI
sekarang Rai dah pandai kawal makan dan kawal kalori seharian....
dulu habit lama seminggu Rai takkan minum air kosong langsung....
Rai tak suka...
Suka minum air berkarbonat, air manis2 sahaja....
tapi sekarang Rai dah boleh ubah dengan suka minum air kosong....
Dulu suka makan fast food skrg dah cuba elakkannya selagi boleh.....
Kalau ia mendatangkan kebaikan... dan mengubah habit kita ke arah yang lebih baik...
WHY NOT kan?
Mana tahu ia akan menjadi TURNING POINT KAWAN2 pula =)



Alhamdulillah leh enjoy makan....
tetapi terkawal...


Untuk info lebih lanjut, boleh hubungi kami DI SINI




*result tidak tipikal setiap individu berbeza2*ALL PRODUCTS are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease





Ok kawan2 jumpa lagi di lain entry...
insyallah Rai akan share bagaimana rai maintain dan jaga berat ketika berhari raya pula...
di entry seterusnya....
yerlahkan hari raya of course makan dari pagi sampai ke malam betul tak?
Rai akan kongsi nanti insyallah


jaga diri....
jaga kesihatan....