Nuffnang ads

KESAYANGAN...

Thanx a lot!!

P/s: thanx coz sudi jadi followers blog rai.. Nanti korang inform ek kat chatbox Rai. I'll follow your blog too...

Alhamdulillah...

Alhamdulillah...

Pages

Boleh RAI bantu anda?

Nama:
Email :
Nama panggilan:
Tempat Tinggal/Lokasi:
Umur:
Pekerjaan:
Pernah menggunakan produk Herbalife? Ya
Tidak
Sudahkah anda mempunyai coach? Ya
Tidak
Ketinggian:
Berat Terkini:
Berikan Rai No Phone anda:
Adakah anda mempunyai whatsapp/wechat? Ya
Tidak
Anda berminat untuk: Lost Weight
Gain Weight
Improved Health
Side Income
Improved Skin
Bolehkah rai menghubungi No phone anda untuk terangkan lebih terperinci mengenai produk? Ya
Tidak

Get your own free form like this one.

Monday, March 17, 2014

Resipi Pavlova yang mudah dan sedap

Bismillahirrahmanirrahim.....
Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh.....


cik rai..
eyh Puan Rai..
hahahah.


Hye kawan2 semua!!!!!....
Apa khabar.....
Harap semua sihat dan di bawah lindunganNYA....



huwaaaaaarghhh lama nya jari tak menaip di blog nie.....
Spiderman bersarang2 di blog Rai ni ar.. hahahaha
bukan spiderman aje....
saudara mara dia tarantula pun dah berpindah randah kt blog rai...
ekekekekeke.....
sila2 jemput masuk...
buat cm rumah sendiri yo....haha



Alhamdulillah.... sejak menjadi seorang isteri....
tanggungjawab lebih besar...
Apa perasaan bila dah jadi seorang isteri?
awesome! alhamdulillah.....
yg penting hidup lebih tenang.....




Seperti yg kita ketahui..
pelbagai isu dan tragedi melanda negara kita skrg...
antaranya Tragedi MH370, musim kemarau dan jerebu...
Marilah sama2 kita berdoa....
supaya Allah mudahkan pencarian pesawat tersebut dan selesai dengan baik...
Jangan sebarkan khabar angin yg kita tidak ketahui kesahihannya...
kadang2...
Orang yg terlalu lantang tidak semestinya hebat....
Orang yg berdiam kadang2 lebih bijak.....
Mudah2an.... sama2 kita berdoa...
#prayformh370



Mesti korg tertanya2... apa rai buat skrg kan after grad????....
takkan menganggur pulak budak nih????..
hahaha
tak2.....
hehehe..
buat masa ni rai decide untuk berehat dulu....duduk di rumah....
Target Rai masih belum tercapai.....
Banyak yg perlu diselesaikan....
Ada juga plan untuk sambung belajar insyallah.....
dan ketika ini Rai sibuk mengambil tempahan kecil2an baking....
Now rai dah menetap di Pajam, Negeri Sembilan...
Jiran Nilai...
hahaha yg tak best nafsu bershopping di Nilai 3 semakin menjadi2...
hahhahaha....
Nilai 3 tu mcm2 ada.....tudung, jubah2 yg lawa....
kt Nilai 3 mmg murah dan sgt2 berpatutan...
Jomla datang.....

Official logo Sweet Vanilla Bakery
by Dr. Raihana Kamarudin

Instagram: sweetvanillabakery
#sweetvanillabakery


Doakan Rai menjadi Usahawan Wanita yg berjaya suatu hari nanti....
Kalau kawan2 yg berminat nak menempah wedding cake ke hantaran ke.. birthday atau jamuan makan2...
hubungi je Rai jangan segan2 tau 011-27272469
Antara tempahan2 yg rai siapkan bulan lepas dan bulan ni...


 Wedding Cake with Cupcakes



 Teddy Bear Fondant Cake


 Rainbow cake in Jar


Red velvet cake in Jar


Cupcakes



dalam dia... red velvet with cream cheese frosting







dan produk terbaru Sweet Vanilla Bakery

Perkenalkan!!!!


CUPCAKES CINONET....

hahaha kenapa bagi nama begitu...
sebab cupcakes ni comel sangat saiz dia.. besar sket dari duit syiling 20 sen...
yg bestnya mudah dimakan dan tak muak insyallah.....
sekali ngaaaaappp!!! then settle. haha


 Buat masa ni flavour yg ada:
1.Red Velvet
2. Carrot Walnut
3.Choc Moistlicious
4.Lemon Blueberry
5.Pandan




Boleh request letak dalam box mcmni...
sebagai hantaran atau hadiah




Pandan dan Choc Moistlicious





Insyallah..
sekarang tengah kumpul modal untuk beli pelbagai kelengkapan dan alatan....
Nantikan baking class santai2 insyallah rai akan adakan tak lama lagi...


_________________________________________


Oklah sebenarnya... Entry kali ni...
Rai nak kongsikan resipi PAVLOVA yang mudah sgt2..
Rai dah pun mencuba dan alhamdulillah..
sangat2 berpuas hati dengan hasilnya....


haaaa terliur tak tengok ombak2 dia... hahahah
hik2....
rasa dia manis campur buah yg fresh mmg terbaik wooo!!




Credit kepada Joy Of Baking....
Link Asal boleh di click di sini
haaaaa jom kita lihat bahan2nya dulu....



Untuk Pavlova Disc:
4 biji telur gred A (bahagian putih sahaja)
200gm gula castor
1/2 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil cuka
1/2 sudu besar tepung jagung



Untuk Krim:
240ml whipping cream
20 gm castor sugar
Buah2 kesukaan..
(rai cadangkan yg masam2 mcm strawberry, berries. peach
sebab nak bagi kontra rasa ngan pavlova yg dah sgt manis)





Cara2 membuatnya:


1. Make sure bowl kering... pastikan tiada sisa air, minyak sebagainya...
sebab nak buat meringue memang pantang bendasing... telur putih juga mesti takde sisa telur kuning
Masukkan putih telur dulu ke dalam bowl....



2.Putar putih telur sampai berbuih cm keluar buih2 sabun tu dlu....
Bila dah berbuih2 sambil putar mixer baru masukkan gula sedikit demi sedikit ....
(tips: jangan campur putih telur + gula terus dari awal... Putar dulu putih telur bila dah berbuih baru masuk gula okies kawan2)




3. Putar sehingga ia berkrim dan berkilat






4. Masukkan esen vanilla
(Tips: esen vanilla akan buatkan pavlova kita tidak hanyir bau telur.... dan sedappp)
Then putar lagi....





5. Ok putar sampai jadi bila kita angkat mcm bertanduk.. haha bukan tanduk bercabang2 mahupun pisang tanduk yaa...
kikih... atau bila terbalikkan bowl... sure tak jatuh adunan tu dari bowl...
(cubalah terbalikkan.. hik3)..





6. Lepastu stop kan mixer.... masukkan tepung jagung dan juga cuka.






7. Guna senduk sahaja gaul2 bg sebati dah cukup tepung jagung dan cuka tadi.
(Tips: jangan kacau sehingga larut malam atau beria2 dan lama... dan jangan guna mixer)




Haaa macamana Rai buat struktur pavlova yg beralun2 tu?



8.Masukkan adunan tadi ke dalam piping bag....
Rai gunakan Nozel No. 347




mcmni bentuk Nozel tersebut






9. Alas Loyang dengan kertas minyak....Buat bulatan guna pensel ikutla loyang ke atau apa2 yg bulat...
ikut saiz yg dimahukan...
Picit piping bag sambil buat pusingan2 kecil mengikut arah jam.......




10. Penuhkan piping di bahagian dalam.. yg dalam tu tebalkan sedikit...
supaya bila kita potong nanti dalam dia ada struktur macam Marshmallow...
kalau nak buat 2 lapis.... buat 2 keping disc asing2.....





11. Nak buat disc dalam bentuk comel2 pun boleh...




12.Panaskan Oven suhu 150 celsius...
Bakar selama 60-75 minit sehingga disc bertukar kepada perang...




13. Tips untuk Pavlova tak crack.... lepas dah masak tu... jangan keluarkan dr oven....tutup suis oven....Biarkan je dia sejuk dalam oven tu sendiri.....



Untuk Topping....
1.Whipping cream make sure sejuk... baru keluar dr fridge untuk putar...
Tips nak senang putar whipping krim: Masukkan pemutar besi dan bowl mixer ke dalam fridge tempat beku sampai besi dan bowl sejuk...dalam 15-30 min...
Then keluarkan pemutar dan bowl mixer, masukkan whipping cream dan terus putar dengan kelajuan tinggi sampai dia soft peak... jadi bertanduk gak tapi tak terlalu kental....tak terlalu cair dan tak terlalu kental....
jangan putar terlalu lama nnti krim jadi mcm pecah minyak....

Masukkan krim dalam piping bag dan boleh piping....
Lepastu hias dengan buah2 tadi...



Pavlova juga perlukan post mortem... hehe
ok dah2 jangan terliur lama2.... jom2 buat... kekekeh....




Hidangkan dengan penuh kasih sayang he2



Quality control bagi markah 10/10 katanya.... dah makan 2 slice...
pastu dah kena catu sebab manis sangat jadi xleh makan banyak2..
keh2...



Bulan January ritu...
adik rai abanglang balik dari korea....
cuti semester beliau....
lagi satu sebab kakak dia nya kenduri kahwin pada 02.02 hahaha
tu yg dia balik...
terima kasih abanglang...
antara orang kuat majlis Rai ritu....


hik2... lepas ambil alang dari KLIA


Lepastu alang request nak makan Pavlova....
apa lagi... Rai pun buli la dia... suruh belajar buat...
hahahahha
yerlah kan nnti kalau teringin2 makan kt sana...
haaaa dah pandai buat sendiri.....

haaa ni hasil tangan Khuzairi Kamarudin..
Mini Pavlova




Yeayyyy alang dah berjaya buat pavlova sendiri....




dak ni tangan kidal... so piping pun cara dia sendiri...
hahahha... kena ajar terbalik cara piping...



Masa untuk make up pavlovaa!!!




haaaa buat laahh pavlova dengan adik2...
best dan enjoy ooooo!!!!
walaupun ckgu kadang2 garang mcm kingkong... kui2
tapi alang berjaya dah buat pavlova sendiri!! yeayy



Alang dah balik ke sana 28 february ritu....
sob2.... 
jumpa lagi nanti yaaa lang...
we will miss you lang....


Insyallah next entry rai akan kongsi sedikit mengenai Pengantin DIY
hahhahaa....
Rai buat kek kahwin dan candy buffet sendiri.....


 Meja candy buffet di
majlis pihak perempuan
di kg rai batang melaka, Negeri sembilan



 Malam tu den sempat siapkan 2 biji pavlova dan kek kawen 3 tingkat...
phewww



ok selamat mencuba tau!!

 Eyh tombamnyaaa!!!!
Kucing sape nih?????
hahaha...
ni buah hati kesayangan rai....
nama dia Chincilla Feodora Munchkina.... hahahha
nama nak konon glamour... kui2..
tapi panggil Feodora....
Bapak dia Munchkin... and Mak dia Chincilla..
jadilah nama russian kt atas ni. hahahahah
baru je 4 bulan nih...
tapi nampak dah mcm besar sgt...
Adoiii asyik makan je... mana tak nyaa....
Nanti rai share macamana Feodora dtg dalam hidup rai =')




dan............

Alhamdulillah
rai dah pun consume herbalife selama hampir 2 tahun....



My favourite shake....
Strawberry Vanilla Milky shake!!!!
dengan gantikan sarapan pagi dan makan malam rai dengan shake herbalife...
Pemakanan seimbang....
Rai berjaya turunkan 13kg dalam masa 3 bulan...
Improve resdung, gastric dan juga allergic


Jangan lupa habiskan teamix herbalife....
semudah ABCDE
tea yg sangat2 bagus untuk
A-antioxidant(antipenuaan)
B-Burn Fat
C-Cleanse
D-Detox
E-Energy



contact/whatsapp rai sebagai personal coach anda
011-27272469



Now target untuk dapatkan level 10 dan juga shaping.....
Rai dah pun ke Gym...
gym ni best sebab asingkan lelaki dan perempuan...
Kalau kawan2 nak pergi..
jomlah sama2 ke Mr. Act Gym di Desa Cempaka Nilai...
Rai pergi gym 3 kali dalam seminggu....




Wwwwwwoooow!!!!
Kenalkan coachee saya... Pn. Norritah dr batu muda KL.Doktor Pn. Eytah sendiri mencadangkan beliau solution trunkan berat badan dgn mencari "meal replacement" antara 2 produk samada herbalife atau ***** ***** ..itulah permulaan beliau mencari dan decide mencuba hl.. before 93kg...after 2 months total lost 8kg!!! Sekarang 85kg... reshape,improve skin complexion..dah cm testimoni whitening plak...kekeh Alhamdulillah dgn gantikan sarapan pagi dan makan malam dgn herbalife secara konsisten, pemakanan seimbang dan juga exercise, Pn Eytah senyum bila jumpa tailor ukuran semua dah berkurangan 4 inci!! Tailor pun xpercaya!! Hik2..yg penting untuk kesihatan..tahniah Pn. Eytah!

haaa kak eytah ni ada instagram.....
bagi peminat2 branded handbag yg 100% ORIGINAL.....
boleh la ke instagram kak eytah nie cuci2 mata...... hik2...

do follow
@LUXURYHANDBAGBYEYTAH


fuhhhhh... macam2 ada....




Sampai di sini dahulu entry kali ni...
moga berjumpa lagi di entry akan dtg....
salam sayang, raihanna




Thursday, January 2, 2014

Selamat datang 2014...Selamat Tinggal 2013...




Assalamualaikum semua....

Selamat Tahun Baru 2014....
Pejam Celik Pejam Celik sekejap je masa berlalu kan....


2013 banyak memberikan erti kepada Rai...
Tahun habis belajar selama 6 tahun, tahun Graduate,
Tahun status bertukar menjadi seorang isteri.....
pelbagai kenangan manis dan pahit silih berganti...
Alhamdulillah...
alhamdulillah...



semoga tahun 2014
memberikan lebih keberkatan dan kebahagiaan kepada kita semua....


Seperti biasa mesti kita semua mempunyai azam baru kan di tahun baru..


Rai juga mempunyai azam pada tahun 2014 ini....


1.Ingin mula bersenam, menjadi sihat dan lebih Fit
2.Menjadi Isteri yang solehah dan taat pada suami
3.Ingin menjadi seorang Ibu
4.Ingin membahagiakan kedua ibu bapa dan adik2.
5.Nak bangun awal setiap pagi
6.Aktif Berblogging semula
7.Peka dengan waktu Solat
8.Mempelajari Al-Quran
9.Mencapai Pin Millionaire Team Member & President Team Herbalife
10.Menjadi usahawan Muslim yang berjaya di dalam bidang baking...



Bercakap mengenai azam no. 10 tersebut....
Insyallah start pada bulan January ini Rai akan mula
mengambil tempahan kek, cheese tart, macarons dan dessert yg lain...
Kawan2 semua boleh lah menghubungi rai untuk tempahan ^_^...
011-27272469
dan jemput singgah ke instagram @sweetvanillabakery yang baru rai buat =)





dan juga personal instagram rai @dr_raihannavanilla






Sebelum rai mengakhiri entry ni...Rai nak share sedikit tips minum air kepada kawan2 semua....


Ok kenapa kita kena minum air...
orait... cuba bayangkan sebatang pokok....
kalau kita tak siram air atau ia berada di tempat yg kering kontang....
adakah pokok tersebut akan kelihatan segar?
daunnya hijau atau kekeringan?
bolehkah pokok tersbut mengeluarkan bunga yang cantik ataupun buah yang manis?


Haaaa begitu jugalah dengan badan kita....
Badan kita terdiri daripada trillion sel..
sel ni unit asas dalam badan manusia...
Setiap sel kita memerlukan air.... dan badan manusia juga terdiri daripada 70% air kan...



Cuba scratch kulit kita skrg?
haaa kalau ada putih2 cm kelemumur tu he2..
maknanya badan kita kekurangan air...
kalau ckup air kulit akan sentiasa kelihatan lembap....


Bila sel kita dapat air secukupnya.. ia akan jadi seperti pelincir...
ia juga melindungi dan mengawal suhu badan kita, melancarkan pencernaan,
peredaran darah, sistem metabolisma, pemeliharaan kulit dan pelunas sendi....

kalau sel kita tak dapat air secukupnya... ia akan layulah mcm pokok yang tak disiram air...
metabolisma pun akan menjadi rendah....







Selepas bangun daripada tidur.... tak payah gosok gigi..
teruskan mnum air masak.....
Kalau leh kumur2 then terus telan...
bila minum air masak pagi2 nie juga sunnah nabi kan......
patutlah ada hikmahnya kan...
sebab rupa2nya membantu menggiatkan organ dalaman kita....
cam start enjin kereta jugalah kan....


Apa yang terjadi apabila kita kekurangan air??

Nak tahu rahsia turunkan berat badan tak.....
haa kita perlu mnum air mengikut berat badan...

kalau

25kg:1 liter
50kg: 2 liter
75kg: 3 liter
100kg: 4 liter

contoh kalau berat kita 60 kg.. kita perlu minum air paling bagus 2.5 liter sehari.....
Kalau tak cukup..
memang susah untuk kita lost weight...
minum air ni bukan gogok terus 2.5 liter in 1 shot...
jangan buat mcmtu...
kita akan memberi tekanan kepada buah pinggang...
caranya adalah kita minum berkala...
iaitu minum sedikit2 tapi kerap...
macamtu tak mengapa...
habiskan dalam masa sehari...
kalau kita jumpa doktor pun...
doktor suggest 7 gelas air sehari...
7 gelas air:7x 400ml:2.8 liter sebenarnya...


nak senang mnum air??
sediakan botol mineral water 500ml di sisi selepas setiap kali solat...
jadikan habit...
5 kali solat sehari...
5x500ml:2.5 liter..
haaa dah settle pun 2.5 liter air sehari dgn sangat2 mudah!!!

Ha kalau sesiapa tak ckup lagi minum air.....
Mulakan mnum air secukupnya daripada harini!!!!
Tahun baru Azam Baru!!




oklah sampai di sini dahulu...
insyallah next entry rai akan kongsikan mengenai majlis resepsi perkahwinan Rai....


Jumpa lagi...
assalamualaikum....